Alien: Isolation (PS4)

Hoe ga jij overleven als je vast zit in een ruimte schip met een flinke dodelijke Alien op je hielen? Dat bepaal je helemaal zelf in Alien Isolation. 

Veel mensen kijken terug naar de First Person Shooter “Alien Colonial Marines” en vergelijken hem met deze. Dat moet je dus al niet doen, want het zijn toch echt 2 verschillende soorten games. Waarbij je bij Colonial Marines enkel liep en schoot, moet je in Isolation sluipen, verstoppen en slim met spullen omgaan. Vooral sluipen en verstoppen is je grootste overlevingskans in deze game, als je vijanden kunt laten leven, doe dat dan,  want anders komt Mr Big Alien je weer dwars zitten. En geloof me, die zit je voor 90% van de game ook echt goed dwars. 

Verhaal 

Mensen die de films gezien hebben, weten dat er tussen Alien en Aliens een gat van z’n 60 jaar zit. In de 2de film word even de dochter van Ellen Ripley genoemd, maar verder hoor je er niks van. In Alien Isolation spelen we met Amanda Ripley, de dochter van Ellen Ripley, die nog steeds op zoek is naar haar moeder. Je moeder is al zo’n 15 jaar vermist en opeens komt er iemand van “The Company” die nieuwe informatie heeft over je moeder, daarvoor moet je wel mee gaan naar een ruimtestation. Eenmaal aangekomen kom je er al snel achter dat er iets niet klopt, maar toch moet jij en je 2 team leden aan boord gaan. En daar gaat het mis, want door een brokstuk dat neerkomt word jij gescheiden van je collega’s en dan begint het overleven. Gaat Amanda Ripley meer te weten komen over haar moeder en het overleven? Je komt er achter door deze game te spelen. 

Gameplay 

De besturing van de game zit prima in elkaar, vooral bij deze game waar je voornamelijk bij moet sluipen. Je merkt echt dat de game niet bedoelt  is om te schieten,  en dat is ook meteen de goede besturing van deze game. Het klinkt misschien saai dat je jezelf voornamelijk moet verstoppen in een kast of dat je in kruip- stand door de gang moet kruipen. Maar als je dit aan het spelen bent en de Alien zit je continue op de hielen, dan gaat je hart van zelf harder slaan, doe dit in combinatie van wat Dolby Surround, en je zit er midden in. Heel vaak zat ik met zwetende handen recht op de bank van spanning. Doordat er geen auto save is, ben je afhankelijk van het vinden van safe points. En omdat je die wilt bereiken, wil je natuurlijk niet de lunch zijn van een Alien. Maar buiten de Aliens zijn ook bepaalde overlevers die vechten voor levensmiddelen en de op hol geslagen Andriods die koste wat kost de Alien willen beschermen. De hele game ben je bezig met het proberen te ontsnappen van het schip en zien te overleven. Hoe je dat doet, ligt helemaal aan jezelf. Je kunt de hele game proberen door te sluipen, maar je kunt ook met items mensen afleiden en dan de sprint wagen. Of als je van een echte uitdaging houd, proberen de aanval aan te gaan, maar of je dat gaat redden, is nog maar de vraag. Je grootste vriend is een scanner, waarmee je bewegingen in de omgeving kunt meten, verder heb je een Revolver, Shot gun, Stroomstok, vlammenwerper en wat verschillende bomen, zoals een EMP.  

Playstation Camera of Kinect 

Voor de mensen die een Playstation 4 of Xbox One hebben, kunnen in de game nog een stap verder gaan. Door middel via de Playstation Camera of de Kinect kun je extra functies in het spel aanzetten. Of deze functie op andere systemen ook zit weet ik helaas niet. Je kunt namelijk zowel de Camera zelf als de ingebouwde microfoon gebruiken, zodat deze in het spel gebruikt word. Dat wil zeggen, als je op het moment dat de Alien komt te veel lawaai maakt of te veel beweegt, dan kan hij hier op reageren. Het is misschien niet geschikt voor iedereen, maar het is wel een leuke extra manier van spelen. 

Crew Expendable 

Crew Expendable is een missie die alleen bij de “Nostromo Edition” zit. Het is een missie die direct uit de eerste film komt. Het is natuurlijk niet 100% zoals in de film, maar de basis klopt, en dat is maar goed ook. Je kunt ook verschillende personages kiezen met wie je wilt spelen. De missie duurt ongeveer 30 minuten als je er goed doorheen komt. Helaas zit hier geen savepoint in, dus je moet hem wel in 1 run uitspelen. Dood gaan mag, want er zijn wel checkpoints aanwezig, die in de gewone game weer ontbreken. Het doel is de Alien vast zetten en hem dan de ruimte in te schieten.  

Grafisch 

Voor een groot deel is Alien Isolation goed en netjes gemaakt. Vooral als we naar de Alien zelf kijken. De personages zien er ook allemaal goed uit, en je komt  veel dingen tegen die precies zo zijn als in de films. Toch merk je wel dat niet alles Next- gen is, zoals de omgeving. Het is niet storend, maar het had beter gekund. De muziek en geluidseffecten zijn direct herkenbaar uit de Alien films, en dat is gewoon super, hierdoor is de echte Alien sfeer goed aanwezig. De filmpjes daarentegen zijn helaas haperend, en dat vind ik persoonlijk wel jammer, iets waar ze bij het programmeren niet goed op gelet hebben. 

Season Pass 

Ben je een echte Alien fan, of krijg je gewoon geen genoegen van deze game, dan kun je voor 25 euro de game uitbreiden met allemaal uitbreidingen, ook wel DLC genoemd. Als je ze los koopt, ben je stukken duurder uit, met de Season Pass ben je zeker van alle uitbreidingen. De meeste uitbreidingen zijn scenes uit de eerste film, die je dan na kunt spelen.  

Pluspunten

 • Enorm spannend. 
 • Goede schrikmomenten. 
 • Lang genoeg. 
 • Goede gameplay. 
 • Bekende Alien muziek en geluiden. 
 • Past  goed als gat -opvuller van de eerste 2 films. 

Minpunten

 • Grafisch had het wat beter gekund. 
 • Filmpjes lopen niet vloeiend. 

Trailer

Hoe ga jij overleven als je vast zit in een ruimte schip met een flinke dodelijke Alien op je hielen? Dat bepaal je helemaal zelf in Alien Isolation.  Veel mensen…

Hart kloppend spannend!!!

 • Verhaal 90 ★
 • Gameplay 100 ★
 • Grafisch 80 ★
 • Presentatie 95 ★
 • Replay waarde 90 ★
 • Overall rating 91 ★
Alien Isolation heeft me genoeg hartkloppingen en zweterige handen bezorgd. Ik heb heel vaak recht op de bank gezeten van spanning, en dat was nu precies dat wat ik zocht in een Alien game. Ik vind dit persoonlijk de beste Alien game tot nu toe, en ben me nog aan het overwegen om in de toekomst misschien een Season Pass te nemen. Iedereen die van een goede overlevings -game houd, moet zeker Alien Isolation een keer proberen.
91 ★
91.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.