Constructor HD (PS4)

Constructor is een game die oorspronkelijk voor de PC en Mac is uitgekomen in 1997, deze is toen gemaakt geworden door Acclaim Entertainment. Nu bijna 20 jaar later brengt System 3 een HD remake van dit spel uit voor de console, maar hoe goed is deze game? 

In 2015 kondigde System 3 een HD remake aan voor Constructor, een simulatie game waarbij je een vastgoed bedrijf runt. Combineer dit met leuke cartoons en je krijgt Constructor HD. PC eigenaren konden vorig jaar al aan de slag met deze titel. Voor de console kwam hij eind mei 2017 uit. Ik heb de Playstation 4 versie onder de loep genomen en ik kan je zeggen, het is een echte simulatie game. Op het eerste gezicht vind ik hem persoonlijk wat weg hebben van Simcity. Waar je bij Simcity meer met natuur- rampen te maken hebt, gaat het hier om hele andere problemen. Hier heb je huurders die over van alles en nog wat klagen. Of het nu een lekkende keuken is, een te hoge huur, of een kakkerlakkenplaag, je komt het allemaal tegen.  

Als je net als mij nog nooit Constructor hebt gespeeld, dan is de Tutorial zeker een aanrader om eerst even te proberen. Deze gaat best diep in op de basis besturing, en dat is zeker geen overbodige luxe. Gelukkig krijg je met betrekking tot de besturing, ook tijdens het “gewone” spelen, genoeg hints.  Toch zijn er bepaalde dingen waar best ook een uitleg van aanwezig had mogen zijn:  zo heb je soms te maken met een zombie of kakkerlakken – plaag, maar wordt er vervolgens niet fatsoenlijk uitgelegd hoe je deze plaag moet aanpakken. Ik zelf zou een ongedierte bestrijder willen inschakelen, maar helaas is dat hier niet het geval. Hier zet je gewoon bouw poppetjes in om ze kapot te maken. Nu is deze manier van aanpak niet heel erg, maar wel is het vervelend dat je bv niet op automatisch kakkerlaken vernietigen kunt zetten (tenminste ik heb die mode niet gevonden). Nu moet ik dus elke kakkerlak 1 voor 1 aanklikken. Andere gevaren zijn bijvoorbeeld je concurrentie, die graag je gebieden willen hebben en je daarom lastig blijven vallen. Maar jij kunt gelukkig ook hun dwars zitten en hun gebieden afpakken. 

Het doel van het spel is je stad opbouwen en iedereen tevreden houden, meer is er eigenlijk niet, maar daarom heet het ook een simulatie. Het klinkt makkelijk, maar op een gegeven moment krijg je zo veel klachten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het voordeel hiervan is, als je het de keer erna weer speelt, dat je ongeveer weet wat voor klachten kunnen komen, dus je kunt je er op voor bereiden, ondanks dat het telkens anders kan zijn.  

Gameplay 

Zoals ik al eerder schreef, aan de besturing moet je even wennen, maar met de Tutorial kom je al een heel eind. Sommige snelkoppelingen werken niet optimaal en dat is soms best vervelend. Zo kun je door een bepaalde toets in te drukken meteen een keuze maken, maar ik heb al gemerkt dat het soms op bepaalde punten niet wil werken. Dit went opzich wel snel waardoor je de analoge stick meer gaat gebruiken, maar het hoort gewoon te werken, iets wat ze met een update zouden kunnen verhelpen. Verder is het redelijk goed te spelen op een console, hoewel ik dit soort simulaties persoonlijk liever op een PC zou spelen. Persoonlijk hadden bepaalde handelingen wat meer uitleg mogen krijgen, vooral als je een probleem moet oplossen en je niet precies weet wat je moet doen. Hier was bijvoorbeeld een handleiding wel welkom geweest.  

Grafisch 

Grafisch zie je dat het hier om een HD remake gaat, en dat het toch ondanks een HD remake wat verouderd blijft uitziet. Maar dat is in principe niet erg want je kunt wel duidelijk de verschillen zien met de game van 20 jaar geleden. Alles is duidelijk te zien, en ook de animaties zijn leuk gedaan. Muziek had wat meer variatie in mogen zitten, net als in de levels. Het menu is soms een beetje overvol waardoor bepaalde keuzes niet fatsoenlijk te zien zijn.  

Pluspunten

 • Grappige animaties. 
 • Leuke remake. 
 • Vermakelijk. 
 • Problemen van huurders oplossen. 
 • Concurrentie lekker dwars zitten.  

Minpunen

 • Blijft voor een game uit 2017 grafisch achterhaald. 
 • Weinig uitleg over bepaalde problemen. 
 • Snel toetsen werken niet altijd. 
 • Menu soms onduidelijk. 

Trailer 

Constructor is een game die oorspronkelijk voor de PC en Mac is uitgekomen in 1997, deze is toen gemaakt geworden door Acclaim Entertainment. Nu bijna 20 jaar later…

Corruptie in de bouw

 • Gameplay 70 ★
 • Grafisch 55 ★
 • Doel van het spel 70 ★
 • Presentatie 70 ★
 • Replay waarde 50 ★
 • Overall rating 63 ★
Constructor HD is een grappig en uitdagend spelletje, maar hier en daar wat meer uitleg was zeker welkom geweest. In deze simulatie zie je een beetje de huizen corruptie naar voren komen, en dat is best grappig en leuk gedaan. Ik heb zelf het origineel nooit gespeeld en ik kan daarom helaas geen vergelijking doen. Ik merk zelf dat hoe vaker ik het speel, hoe verder ik kom. Meer afwisseling in levels was geen overbodige luxe geweest. Leuk spelletje voor tussendoor of als je even iets anders wilt spelen, maar natuurlijk ook leuk als je helemaal weg bent van simulaties.
63 ★
63.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.