MXGP Pro (Xbox One)

Milestone, bekend van veel motorcross games, brengt hun nieuwste game “MXGP Pro” uit en in deze review neem ik deze game eens onder de loep.  

Geloof het of niet maar ik heb, buiten Excitebike en Excitebike 64, nog nooit echt een motorcross spel gespeeld. Tijd om daar eens verandering in te brengen. 

Doel van het spel 

Ik denk niet dat dit nog veel uitleg vraagt, het doel van het spel is niks anders dan zorgen dat je als eerste over de finish lijn komt. Maar dat klinkt misschien toch makkelijker dan gedacht, want het duurde mij maar liefst 15 wedstrijden op Easy voordat ik de eerste race wist te winnen, zelfs op Very Easy is het nog een uitdaging.  

Je kunt een eigen personage maken en daarmee race, maar je kunt ook uit bestaande racers kiezen. Door te race verdien je geld, die je weer kunt gebruiken voor nieuwe motors en nieuwe kleding.  

MXGP Pro is een game die misschien voor nieuwkomers een hele kluif is, en dus flink wat oefening en geduld vraagt. Persoonlijk ben ik dan ook bang dat veel gamers die niet vaak gamen hier ook snel mee afhaken. Ik weet dat de game “PRO” erin heeft zitten en deze daarom misschien alleen voor gevorderde spelers bedoeld is, maar een betere balans tussen ervaren en nieuwkomers was zeker welkom. Buiten het oefenen moet je natuurlijk ook het  parkoers leren zodat je al ongeveer weet wanneer een bocht en jump eraan gaat komen.  

Je kunt een single race doen, maar ook een seizoen waarbij je voor punten gaat. Wat ik wel een leuke toevoeging vond is dat je zelfs gewoon zonder andere racers vrij kunt rondrijden, wat zeker handig is als je gewoon wat wilt oefenen of wilt stunten. 

Gameplay 

Met de besturing is niks mis, je merkt goed dat Milestone al enige ervaring heeft in het maken van dit soort games. Je kunt het zo instellen zoals je zelf wilt, wil je het makkelijk, dan stel je alles op automatisch in en dan hoef je alleen nog maar te rijden en te sturen. Hou je van een echte uitdaging, dan kun je ook o.a. zelf schakelen aanzetten. De balans van de motor bestuur je met de rechter analoge stick. Dit is iets waar ik even aan moest wennen, maar als je het een keer door hebt dan is het zeker te doen. 

Iets waar ze niet goed op gelet hebben is als je opnieuw op de baan gezet word. Ik heb vaak dat ze me precies op een berg terug zetten, waardoor ik langer nodig heb voor ik weg kom dan nodig is. Soms word ik al opnieuw op de baan gezet terwijl ik nog net op de baan zit en de andere keer dan duurt het 3 seconden voor ik eens gereset word. Best vervelend dat dit niet helemaal goed uitgewerkt is, maar van de andere kant kun je wel een paar seconden terug spoelen, waardoor je ervoor kunt zorgen dat het niet gebeurd. 

Er zit een uitgebreide trainingsmode in, deze is zeker handig bij dit spel. Ze leer je bochten nog beter te maken en hoe je het beste een sprong kunt doen. Ondanks dat je daar ook vaak de mist in gaat, is het wel een mooie toevoeging.  

Grafisch 

Nu weet ik natuurlijk niet hoe de vorige MXGP games van Milestone eruit hebben gezien, maar grafisch gezien is de game vrij achterhaald, ik heb games gezien op het einde van het Playstation 3 tijdperk die beter uitzagen dan deze race game. Je ziet vaak tijdens het racen dat hij nog een achtergrond aan het bijmaken is, en daardoor heb ik het idee dat de game soms gaat haperen. Ik dacht eerst dat het aan mijn Xbox One lag, maar heb dit probleem alleen met dit spel. De omgeving is leuk en kleurrijk en de modder is ook echt modder. Nu zou je zeggen, tijdens het racen let je niet zo veel op de omgeving, maar dan nog had hier meer in gezeten. 

Ook de muziek laat na, terwijl ik bij de eerste keer opstarten mooie muziek hoor, is die tijdens de race weg. Ik snap dat je motors wilt horen, maar wat stevige motivatie muziek tijdens de race was bij deze game zeker geen overbodige luxe. De geluidseffecten zijn verder prima en daar is niks op aan te merken. 

Laadtijden 

Iets wat extreem in deze game is, zijn de laadtijden. Ik heb soms het idee dat ik terug in het Playstation 2 tijdperk ben, zo vaak en zo lang moet er geladen worden. Ik heb voor de grap eens lopen timen, en ik haal laadtijden tussen de 40 seconden en 2,5 minuten. En dat is zowel naar een race toe, als naar het menu gaan. Het opstarten van het spel, vanaf het moment dat ik hem aanklik duurt het opstarten bijna 3 minuten, dat is met alle logo’s erbij. Ik heb letterlijk tijdens het opstarten koffie kunnen pakken voor ik eens in het menu was, waanzin is dat. Ik weet persoonlijk niet waarom dat zo extreem is, maar dit is zeker niet meer van deze tijd en vooral niet bij een spel dat grafisch al niet heel sterk is.  

Multiplayer 

De mulitplayer is niet veel anders dan gewoon in plaats van tegen de computer te racen, te racen met andere gamers overal ter wereld. Xbox Live doet het gewoon prima en daar zit verder geen problemen in. Wel raad ik je aan pas online te gaan spelen als je het ook een beetje onder de knie hebt, daar kwam ik op de harde manier achter. 

Replay waarde? 

Voor mij persoonlijk heeft deze game geen echte replay waarde, mede ook omdat het laden al veel te lang duurt. Ik zou normaal hebben gezegd dat het zeker een leuke game zou zijn voor even snel een rondje te racen, maar als ik minimaal 5 minuten nodig heb voor ik eens kan racen, dan heb ik er al geen zin meer in. 

Pluspunten
+ Genoeg banen. 
+ Vrij kunnen rondrijden. 
+ Personage kunnen aanpassen. 
+ Uitgebreide trainingsmode. 
+ Terugspoelen om een fout te corrigeren.  

Minpunten
– Grafisch verouderd. 
– Voor nieuwkomers te moeilijk. 
– Belachelijk lange laadtijden.
– Word soms niet goed opnieuw op de baan teruggezet. 

Trailer

Milestone, bekend van veel motorcross games, brengt hun nieuwste game “MXGP Pro” uit en in deze review neem ik deze game eens onder de loep.   Geloof het…

Lekker Crossen in de modder

  • Gameplay 60 ★
  • Grafisch 55 ★
  • Multiplayer 70 ★
  • Presentatie 65 ★
  • Replay waarde 50 ★
  • Overall rating 60 ★
Het was zeker leuk om eens iets anders te spelen, beter gezegd eens iets nieuws te proberen, maar daar heb ik het persoonlijk dan ook mee gezegd. De balans tussen nieuwkomers en gevorderde spelers is heel slecht, waardoor ik als nieuwkomer van dit spel al moet zweten om bij de eerste 10 te blijven. Hoe vaker ik de baan opnieuw deed, hoe beter ik werd, maar door bepaalde andere aspecten is dit niet een titel die ik snel nog eens zou oppakken.
60 ★
60.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.