Pokémon Sword

Pokémon Sword en Pokémon Shield zijn de nieuwste games in de Pokémon serie, het is buiten de remasterde Pokémon Geel, ook wel bekend als Let’s Go! Pikachu van vorige keer, de eerste echte traditionele Pokémon Game voor het grote scherm. Ik weet dat Pokémon Colosseum en Pokémon XD: Gale of Darkness games waren voor het grote scherm, maar ik praat echt over de traditionele Pokémon game. Ik zelf heb van de nieuwste games de Sword versie gespeeld en in deze review wil ik daar mijn mening over geven. 

Pokémon Sword is vernieuwend, maar tevens ook ouderwets. Ouderwets bedoel ik mee dat je nog steeds in het begin de keuze hebt uit 3 verschillende begin Pokémons, niet dat dit erg is, maar de formule is nog steeds Gras, Water en Vuur. Buiten dat is het nog steeds 8 badges verzamelen en de nieuwe Pokémon meester worden. Hoewel het bij dat laatste zeker nu anders en vernieuwend gemaakt is, is het recept nog steeds het zelfde. Dit is zeker niet verkeerd, want het voelt op alle punten vertrouwd.  

Ondanks dat het op veel punten het zelfde lijkt, is het toch vernieuwd. De Gym uitdagingen die je moet doen voor je de Gym leider kunt uitdagen is zeker vernieuwend en leuk, veel beter dan die uitdagingen wat je had in Pokémon Sun en Pokémon Moon. Het grote verschil ook met deze Gym battles is dat je gebruik kan maken van Dynamax gevechten en dat deze gevechten plaats vinden in een arena. Ook vind ik de game door middel van een duidelijke kaart een stuk makkelijker, dit is vooral handig voor kinderen die nog niet goed Engels kennen lezen of niet weten waar ze heen moeten. Voor ervaren Pokémon spelers zal Pokémon Sword en Pokémon Shield misschien te makkelijk zijn, maar het is een game dat leuk is voor jong en oud.  

Te makkelijk 

Ik noemde het net al, het is misschien wat te makkelijk voor ervaren gamers, maar dat maakt het niet meteen slecht. Wat misschien een leuke toevoeging was geweest, was om spelers de keuze te geven om bepaalde functies aan of uit te zetten. Ik wil niet te veel spoilen, maar een van deze functies is bijvoorbeeld dat je kunt zien welke aanval super effectief is en welke niet. Ook dat al je Pokémons in je team XP punten krijgen terwijl ze niet gevochten hebben maakt het spel te makkelijk, dat traint natuurlijk een stuk sneller, maar het was mooi geweest als je dit aan of uit kon zetten. De kaart daarin tegen vind ik prima zo, je weet altijd waar je volgend doel is. Wilde Pokémons zie je nu voor 95% rond lopen, dit maakt het makkelijker ze te ontwijken, maar ook makkelijker de juiste Pokémon te vinden die je nog moet vangen.  

Grote gevechten, genaamd Dynamax 

Ik had het al eerder over Dynamax, maar niet verder uitgelegd wat dit precies in houd. Dynamax is een soort van reuzen gevecht, deze kunnen in 7 van de 8 Gym gevechten ingezet worden, maar ook in sommige andere gevechten. Je Pokémon word dan een reus en kan 3 aanvallen zo vechten. Elke Pokémon kan gebruik maken van deze skill, maar er kan slechts 1 Pokémon per gevecht hier gebruik van maken. In The Wild Area kom je speciale events tegen die gebruik maken van Dynamax. Je kunt dan met 4 vrienden, of 4 computer spelers, tegen een grote wilde Pokémon vechten, dit geeft een nieuw en extra leuke gameplay. 

Koken en spelen 

Een van de vernieuwingen in deze Pokémon game is het koken en spelen met je Pokémon, nu is dat laatste wel al eens vaker in een andere variant voorgekomen, maar het koken kan ik me persoonlijk niet eerder herinneren. Je kunt zelf gerechten maken en deze samen met je Pokémon opeten. Elk gerecht heeft een bepaalde effect, maar het aparte is wel, alles is met Curry, waarom moet je me ook niet vragen. Het spelen met je Pokémon is niet heel bijzonder, maar wel belangrijk voor je band met je Pokémon. Je kunt met een veer zwaaien waar je Pokémon op reageren, of met een bal gooien. Hoe dan ook, het is een leuke toevoeging.  

Verhaal 

Ondanks dat het spel een verhaal heeft, komt dit bijna niet naar voren. Je bent voornamelijk bezig met het behalen van Badges en je voor te bereiden op de kampioenschappen. Tijdens het spelen komt er soms een klein stukje over de helden Sword en Shield naar voren, maar daar blijft het dan ook bij. Het is na het uitspelen van het spel zo dat je nog een extra verhaal krijgt, en daar komt het verhaal over Sword en Shield meer naar voren. Ik kan dit wel uitgebreid gaan omschrijven, maar dan spoil ik te veel en dat wil ik ook niet. 

Gameplay 

Aan de gameplay zelf is gelukkig niks veranderd en is nog steeds even makkelijk. Je kunt gewoon met de analoge stick rond lopen en als je een trainer of wilde Pokémon tegen komt gaan vechten. Bij vechten doe je om de beurt een keuze maken, dit kan een aanval zijn, maar ook het wisselen van je Pokémon of het gebruik maken van een item. Het komt hier dan ook neer op strategie en een beetje geluk. Dus of je nu een hardcore gamer bent of heel af en toe een spelletje speelt, met deze besturing kan het niet mis gaan.  

Grafisch 

Grafisch gezien is het zeker een hele vooruit gang tegen over de 3DS games, dit heeft natuurlijk ook te maken dat we hier een krachtigere console hebben. Ondanks dat het systeem krachtiger is, hebben ze toch zo veel mogelijk de traditionele stijl aangehouden. Dit maakt het spel kleurrijk en vertrouwd. De grootste uitschieter vind ik persoonlijk toch de muziek, die is echt geweldig. Vooral de Gym battles heeft geweldige muziek, dit maakt het gevecht nog beter dan het al is. Pokémon X en Y hadden al geweldige Gym battle muziek, maar ik had niet verwacht dat het nog beter kon.

Online 

Hoewel je niet het spel samen met een vriend online kunt spelen, buiten bepaalde gevechten, kun je wel met vrienden online vechten en ruilen. Dit is niet heel nieuw, maar wel leuk dat het kan. Er zit ook een soort van logboek in, deze houd de laatste gebeurtenissen bij en deelt deze met vrienden, mits jij dat wilt natuurlijk. Denk hierbij aan de laatst gevangen Pokémon of je laatst behaalde Gym badge.  

Pluspunten 

 • Traditioneel Pokémon op het grote scherm 
 • Dynamax Battle is geweldig 
 • Goed te zien waar je heen moet 
 • Voor nieuwe spelers een perfecte start. 

Minpunten 

 • Grote veld is in het begin te moeilijk. 
 • Voor ervaren spelers te makkelijk. 

Trailer

Pokémon Sword en Pokémon Shield zijn de nieuwste games in de Pokémon serie, het is buiten de remasterde Pokémon Geel, ook wel bekend als Let’s Go! Pikachu van vorige keer, de eerste echte traditionele Pokémon Game voor het grote…

Meesterwerk!!!!

 • Verhaal 80 ★
 • Gameplay 95 ★
 • Grafisch 95 ★
 • Verhaal 80 ★
 • Presentatie 100 ★
 • Overall rating 90 ★
Ik denk dat ik het meeste wel uitgebreid heb omschreven, en kan er ook niet veel anders van maken dan dat ik enorm van dit spel genoten heb. Het is zeker een van de betere die ik de afgelopen jaren heb gespeeld, en staat misschien wel in de top 5 van mijn favoriete Pokémon games. Het verhaal is simpel, maar dat maakt helemaal niet uit, de gameplay zit prima in elkaar en blijft goed genoeg om door te spelen, zeker een aanrader.
90 ★
90.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.