Project xCloud

Gamen via de Cloud zien we steeds meer komen, en met de techniek en diensten als Netflix is dat ook helemaal niet zo gek. In het verleden hebben diensten als Phantom (was download maar dan nog) en Onlive het al geprobeerd, maar deze diensten hebben het niet gered. Een tijdje geleden is Stadia van Google gelanceerd, en voor wat ik tot nu toe vernomen heb, moet dit het best aardig doen. Ik zelf heb deze dienst nog niet geprobeerd, dus kan er nog niet over oordelen. Wel mocht ik van Microsoft hun versie, genaamd Project xCloud proberen, en dat was best een mooi om te zien.

Om te beginnen, ik wil gewoon mijn ervaring tot nu toe delen, het kan best dat ik er in de toekomst nog een vervolg of misschien wel een review van doe, afhankelijk van hoe de dienst zich gaat ontwikkelen. Op dit moment is het alleen te spelen op een Android toestel, dit kan een mobiele telefoon als een tablet zijn. Helaas worden andere diensten, zoals Windows, iOS en Android TV nog niet ondersteund, wat ik wel jammer vind. Ik heb de dienst op mijn Samsung Galaxy A70 getest, waar de app prima op loopt.

Zoals je moet weten, heb je stabiel internet nodig, in dit geval een stabiele Wifi verbinding. Aangezien telefoons en Tablets had voornamelijk alleen via Wifi werken, heb je bijna geen andere keus. Doordat alles via de Cloud gaat, kun je ook met een goedkoper toestel, zoals die van mij, gewoon Xbox Games zonder problemen spelen. Momenteel is de service nog in de Preview fase, dat betekend dat hij nog niet helemaal af is en Microsoft er nog geen geld voor vraagt. Wat de dienst in de toekomst gaat kosten, is nog onbekend, maar dat zal waarschijnlijk net als bij Google Stadia rond de €10,00 per maand liggen. Mensen met een Xbox Live Ultimate (Xbox Pass + Xbox Live combo) abonnement zouden er gratis gebruik van kunnen maken.

Wat je nodig hebt naast je telefoon of Tablet is een bluetooth controller, deze dien je te verbinden met je toestel om zo te kunnen spelen. Hoewel je een game met de Touch screen kunt kiezen, kun je geen games spelen op die manier. Ik zelf heb de officiële Xbox One controller ervoor gebruikt, maar ook andere controllers met Bluetooth zouden het gewoon moeten doen.

De aanbod aan games die ze nu al aanbieden is zeker niet verkeerd, zo heb je keuze uit onder andere Forza Motorsport 7, Gears of War Ultimate, The wolf Among Us, Tekken 7 en nog veel meer. De games die ik tot nu toe heb getest waren in het algemeen goed te spelen. De beste ervaring had ik met Gears of War Ultimate, daar merkte ik geen enkele vertraging in de service. Bij Forza Motorsport 7 was het een heel ander verhaal, daar merkte ik toch dat de service er moeite mee had en had ik veel last van vertraging en haperingen.

Zoals ik al eerder melden, het is momenteel nog in de Preview fase en is het alleen via de telefoon / tablet met Wifi te spelen, hierdoor heb ik toch wel een keer de meldin gehad dat de service geen verbinding kon maken. Gelukkig kon ik wel meteen verder spelen waar ik gebleven was, dat is wel weer mooi. Ik durf te wedden dat het stukken vloeiender zou lopen als het via kabel internet zou lopen. Persoonlijk vind ik het jammer dat de service nog niet voor Android TV uit is, want dat zou ik persoonlijk een betere manier vinden van testen. Het is mooi dat je de service overal mee kunt nemen, maar ik vind persoonlijk dit soort games niet geschikt voor op een telefoon, daar is het scherm gewoon te klein voor.

Ondanks dat ik liever fysieke games in handen heb of hem liever gedownload heb op de harde schijf, zie je dat we steeds meer naar een soort van Netflix achtig iets het gaan zijn. Of de techniek, maar vooral de gamers er al klaar voor zijn weet ik nog niet. Voor nu ben ik er persoonlijk nog niet klaar voor, maar wie weet hoe ik er later tegenover sta. Ik hoop dat Microsoft mij ook de dienst laat testen als hij straks voor Windows of Android TV is.

Mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust, maar laat ook gerust weten als jullie mij iets anders willen laten testen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.