Rollercoaster Tycoon

Altijd al je droompark willen bouwen? Dan is RollerCoaster Tycoon echt een game voor jou.  

Een eigen pretpark maken is altijd leuk, en toen RollerCoaster Tycoon naar de PC kwam, was ik niet meer van de PC weg te slaan. Zelfs op de dag van vandaag speel ik deze game nog steeds graag, ook is er nog steeds veel vraag naar deze game. Het doel van het spel is eigenlijk heel simpel, een park bouwen en onderhouden. Voor je een level begint, krijg je een doel dat je moet behalen, meestal is dat een bepaalde waarde die je park of bedrijf moet hebben. Verder heb je  vrije keuzes en mag je helemaal je eigen gang gaan. 

Gameplay 

De gameplay is super easy, je bestuurd de hele game met de muis, en kunt namen geven met behulp van het toetsenbord. Van veel attracties kun je zelf iets maken, denk hierbij aan een eigen achtbaan of een super groot doolhof, jij kunt het allemaal maken. Het enige nadeel is natuurlijk het geld, dat houd soms een beetje op, maar dat mag de pret natuurlijk niet bederven. Het is natuurlijk altijd belangrijk dat je bij het maken van een eigen attractie deze wel doet testen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat er ongelukken gebeuren. Soms is het wel eens leuk om een stoute jongen te zijn en extra voor ongelukken te zorgen, maar dat is uiteindelijk niet het doel van het spel. De klant is koning, en dat is bij RollerCoaster Tycoon niet anders. Je kunt naar klachten en tips van mensen luisteren door naar hun gedachten te kijken. Zo kan het wel eens zijn dat een bepaald gebied smerig is, of dat iets te duur is. Het is aan jou om hier iets aan te doen, want als je klanten tevreden zijn, ben jij ook tevreden. Je kunt ook gebruik maken van promoties en kortingsbonnen om bezoekers te trekken, door die extra bezoekers kun je dus extra geld verdienen en kun je blijven uitbreiden. Naast het bouwen moet je ook je park onderhouden, gelukkig kun je daar mannetjes voor inhuren die dat voor je doen, zo heb je bewakers, monteurs, entertainers en schoonmakers.  

Grafisch 

Toen RollerCoaster Tycoon in 1999 uitkwam, was het heel wat, het zag er toen grafisch goed uit, en was een spel die op bijna elke PC draaide. De poppetjes waren klein, maar duidelijk te herkennen. Je park aankleden met bloemen, fonteinen en andere gekke dingen, zorgen er allemaal voor dat je park nog mooier word. Alles is duidelijk te herkennen en goed afgewerkt. Soms als je park drukker word en veel dingen dicht op elkaar staan, is het soms moeilijk om iets goed te kunnen zien of waarnemen. Daar valt helaas weinig aan te doen, en zal even wennen zijn. De muziek in de game is goed en geeft een vrolijke stemming.  

Gold Edition 

Als je de game tegenwoordig nog gaat kopen, krijg je meestal de Gold Edition. Deze versie bevat het gewone spel en alle 2 de uitbreidingen, die vroeger op disk geleverd werden. Uitbreidingen kun je vergelijken met DLC’s die we tegenwoordig veel zien. De 2 uitbreidingen van deze RollerCoaster Tycoon zijn “Loopy Landscapes” en “Corkscrew Follies”. Deze uitbreidingen zorgen voor extra attracties, extra thema’s en extra mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld elke attractie een muziekje geven, dat normaal niet kon. Ook kun je instellen dat elke gelijke winkel dezelfde prijs hanteert, dat bijvoorbeeld bij de WC wel een handige extra is. 

Werkend krijgen op moderne systemen 

Vroeger installeerde je de game gewoon en dan deed hij het gewoon. Maar vanaf Windows Vista wil de game vaak niet meer zo lopen zoals het hoort. Dit probleem is ook bij Windows 7, 8 en 8.1 en geld voor meerdere oudere spellen. Gelukkig is er toch een manier om deze games op een moderne PC aan de praat te krijgen. LET OP, dit geld alleen voor Windows, MAC en Linux werkt deze game helaas niet op. Installeer de game en eventuele uitbreidingen zoals je dat normaal ook doet, maar start het spel nog niet op. Ga naar het icoontje van het spel en druk met de rechter muisknop erop, en kies daarna eigenschappen. Kies de tab compatibiliteit en daar moet je even wat dingen aanpassen.  Vink compatibiliteitmodus aan en selecteer “Windows 95”, verder vink je ook “Visuele Thema’s uitschakelen” aan. De game zal nu gewoon werken zoals dat vroeger ook was. 

Pluspunten

  • Eigen park maken. 
  • Zelf attracties maken en deze kennen opslaan. 
  • Genoeg keuze. 
  • Gasten maken de uitdaging extra leuk. 

Minpunten

  • Geen mode om zonder geld te kunnen spelen.  

Trailer

Altijd al je droompark willen bouwen? Dan is RollerCoaster Tycoon echt een game voor jou.   Een eigen pretpark maken is altijd leuk, en toen RollerCoaster Tycoon naar de PC…

Een echte klassieker

  • Gameplay 100 ★
  • Grafisch 95 ★
  • Replay waarde 95 ★
  • Presentatie 98 ★
  • Overall rating 97 ★
RollerCoaster Tycoon is een game die mij vroeger al vaker nachten wakker heeft gehouden, maar mij ook op de dag van vandaag nog weet te amuseren. Omdat ik weet dat veel mensen hem nog graag spelen maar met de nieuwe PC’s problemen hebben, vond ik het een leuke extra om een korte uitleg bij deze review te doen. De game is gewoon verslavend en voor iedereen leuk om te spelen. Ik vind het wel jammer dat er geen mode inzit dat je oneindig veel geld hebt, zodat je echt je gang kunt gaan met bouwen. Voor de rest is het na 15 jaar nog steeds een geweldige game.
97 ★
97.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.