The Walking Dead – Game Of The Year Edition + 400 Days (PS3)

The Walking Dead is één van de populairste series van dit moment, natuurlijk kan het dan niet uitblijven dat er dan ook een game van uitkomt. Het is aan Telltale Games om te laten zien of ze er wat van kunnen maken. 

Om meteen met de deur in huis te vallen, Telltale Games heeft er echt een super game mee weten neer te zetten. Wat voornamelijk bekend staat bij Telltale is de aparte gameplay en het uitbrengen van meerdere Episodes. Als je niet zo van download versies houd, dan is de Game of the Year Editie op disk verkrijgbaar. Op deze disk zitten alle 5 de Episodes, plus nog een aparte 400 Days DLC. De game is voornamelijk gefocust op de strip boeken en heel weinig op de TV serie, maar die combinatie ervan is gewoon heel goed uitgewerkt.  Ik ga in deze review elke Episode kort omschrijven, omdat ze allemaal op hun manier toch een beetje anders zijn. Maar voor dat ik dat doe, ga ik eerst de speelwijze uitleggen in de gameplay. 

Gameplay 

De gameplay is een soort van point en klik, dat wil zeggen je beweegt je rechter Analoge stick en je klikt waar je personage heen moet lopen. Tijdens het klikken kun je soms uit meerdere keuzes kiezen, zo kun je kiezen uit praten, kijken of een handeling uitvoeren. Natuurlijk kun je ook zelf rond lopen en ontdekken, maar het grootste doel van het spel is ontdekken en zoeken. Niet iedereen vind deze manier van gamen leuk, omdat het voornamelijk genieten is en minder doen. Ondanks dat je in de meeste point en klik games niet dood kunt gaan, kan dat in deze game wel. En wat meteen opvalt, is dat het respawnen vrij snel gaat. Elke keuze die je maakt, of het nu de manier van aanvallen is, of een antwoord dat je geeft, heeft invloed op het verloop van het spel. En om het helemaal mooi af te maken, keuzes die je in Episode 1 maakt, kunnen nog invloed hebben in Episode 5, en dat is super uniek. Op deze manier zal je de game vlugger nog een keer spelen om dan andere keuzes te maken. Soms moet je snel handelen met het maken van een keuze, waardoor je niet genoeg bedenktijd hebt, maar dat maakt het juist zo geweldig. 

Episode 1: A New Day 

Dit is het hoofdstuk waar we onze hoofdrol speler leren kennen. Hij zit gevangen achter in de politie auto en word door de lokale scherrif naar de gevangenis gebracht. Lee, het personage waar jij mee speelt, word beschuldigd van moord, hij zou namelijk de vrijer van zijn vrouw vermoord hebben. Tijdens het praten rijd de agent een Zombie aan en de auto raakt van de weg af. De agent is helaas dood, maar jij weet nog net weg te komen. Tijdens het ontsnappen aan de zombies komen we het kleine meisje “Clementine” tegen, deze neem jij onder je hoede om haar te beschermen en te proberen haar naar haar ouders terug  te brengen. Als je probeert te ontsnappen kom je weer andere mensen tegen, die jou meenemen naar hun basis, die de winkel van je ouders blijkt te zijn. Vandaar probeer je stand te houden en het zo veilig mogelijk te maken. 

Episode 2: Starved For Help 

Starved For Help, het 2de hoofdstuk van deze geweldige game, speelt zich een paar dagen later af dan waar Episode 1 stopt. Je houd nog steeds stand in het motel, en hebt net een nieuwe persoon in je groep verwelkomd, deze heb je tijdens de jacht weten te redden van een stel zombies. Er komen 2 broers lang die je een aanbod doen om benzine te ruilen voor voedsel. Jullie zitten zonder eten en zij zonder benzine, dus dat komt goed van pas. Wat een goed idee lijkt te zijn, eindigt in een nachtmerrie, want zij hebben het niet alleen op jullie benzine gemunt, maar ook op jullie leven. Want zodra een van je groep gewond raakt, blijkt hij opeens op het menu te staan. Jullie worden gevangen genomen en daarna moet je zien te ontsnappen. Tijdens het ontsnappen, moet je zware keuzes maken, maar uiteindelijk weet je weg te komen en keer je terug naar het motel. Onderweg kom je nog een auto vol spul tegen, eten dat je nodig hebt om te overleven. Hierin maak je ook een keuze die vervolgens weer invloed heeft op het spel. 

Episode 3: Long Road Ahead 

Het 3de hoofdstuk, met de titel “Long Road Ahead”, begint weer een paar dagen later. Jullie zitten nog steeds in het motel en jij bent samen met Kenny, een persoon uit je groep, op zoek naar medicijnen. Tijdens de zoektocht moet je ook weer keuzes maken, die wel iets minder invloed hebben in het vervolg van het spel. Als je weer terug komt bij het motel, word je door de leider gevraagd om haar te helpen. Er zijn namelijk opeens medicijnen weg, en dat betekend dat er iemand van je groep die om de een of andere reden aan het stelen is. Jij gaat op onderzoek uit en ontdekt een zak vol met spullen die net buiten het kamp verstopt is. Jij neemt die zak mee en verteld het aan je leider, maar voor je het weet vallen een stel bandieten aan. Er wordt flink om je heen geschoten, en alsof dat nog niet genoeg is, vallen ook de zombies nog eens binnen. Jij moet uiteindelijk vluchten en tijdens het vluchten volgt een heftige discussie, de discussie gaat natuurlijk over wie nu de verrader is. Hier moet jij hele zware keuzes maken die verdere invloed hebben op de rest van het spel. Je vindt uiteindelijk een trein en ook een zwerver die daar in woont, hij besluit met jullie mee te gaan en jullie gebruiken de trein om weg te komen. Maar voor je weg kunt met de trein, gebeurd er nog iets heel ergs, bij het ontsnappen van het motel is Duck, de zoon van Kenny, gebeten. Maar voor hij gaat veranderen, zal je maatregelen moeten nemen. Eenmaal onderweg kom je een obstakel tegen, dat je moet weg halen om weg te komen. Daar leer je weer 2 nieuwe mensen kennen, die met je mee gaan. Als je weer op weg bent, krijg je een aparte boodschap via je walkietalkie binnen, waarbij natuurlijk de vraag is, wie is dat?, en daar kom je pas later in de game achter.  

Episode 4: Around Every Corner 

Episode 4 is misschien wel een van de spannendste hoofdstukken die er is. Want het begint al meteen heftig op het moment dat je de stad inloopt. Er is namelijk iemand die kerkklokken laat luiden, die natuurlijk de zombies aantrekken. Je moet op de vlucht slaan en een van je groep achterlaten, je komt in een huis dat super goed beveiligd is, zo goed dat je er zelfs niet in komt. Alleen met hulp van iets dat al dood is en van Clementine lukt het je om binnen te komen. Zodra je binnen bent ga je samen met Kenny opzoek naar een boot. Dat gaat al helemaal niet volgens plan, want bij de haven aangekomen ontdek je dat alle boten al weg zijn. Maar voor je genoeg tijd hebt om verder te zoeken, zal je moeten vluchten voor een lading zombies, Clementine en Kenny kunnen door middel van een nog onbekende nieuweling via een balkon wegkomen, jij moet helaas via het riool omdat de ladder van het balkon afgebroken is. Via het riool ontdek je nog een groep mensen, die je besluiten te helpen om een speciale afgesloten stad binnen te dringen. Die stad heeft wapens, gas en medicijnen, alles wat je nodig hebt. Maar ook de zombie besmetting heerst al in die stad, dus het is ook daar oppassen geblazen. Als je terug komt merk je opeens dat Clementine ontvoerd is geworden, jij loopt de tuin uit om te kijken en opeens valt een zombie je aan. Helaas heb je deze keer geen geluk en raak je gewond. Je kunt dan een keuze maken om het tegen je groep te zeggen, maar je kunt ook zwijgen.  

Episode 5: No Time Left 

De titel zegt het al, geen tijd meer. Dit hoofdstuk gaat precies verder waar nummer 4 gestopt is. De keuze van of je het gezegd hebt dat je verwond bent geraakt speelt meteen een grote rol. Want je moet op een gegeven moment weer een zware keuze maken, en die keuze is of je arm wel of niet afgezaagd word. Dit wordt gedaan in hoop de besmetting tegen te gaan, als is het maar om extra tijd te trekken. Het grootste doel van dit hoofdstuk is het vinden van Clementine. Tijdens deze zoektocht kom je heel veel obstakels tegen, en word je geconfronteerd met iets wat je in Episode 2 hebt gedaan. Tijdens de zoektocht raak je veel van je crew kwijt, sommige verlies je uit het oog, andere blijven helaas dood. Als je Clementine uiteindelijk terug gevonden hebt, begint voor jouw echt de tijd te dringen. Het belangrijkste wat je nog kunt doen is Clementine klaar maken voor wat er gaat komen en ervoor kiezen wat ze met jou moet gaan doen.  

400 Days DLC 

Deze DLC speelt zich in dezelfde tijd af als het gewone verhaal, maar heeft niks met het spel te maken. Je speelt namelijk met 6 verschillende personages waarbij keuzes maken natuurlijk weer een grote rol speelt. Op het einde speel je nog eens met een onbekende vrouw, die probeert overlevenden naar haar groep over te krijgen. Met de keuzes die jij in het spel gemaakt heb, kun je op het einde zien hoeveel er mee gaan en hoeveel niet mee gaan. Het is een leuke extra, maar niet iets dat perse uitgebracht had hoeven te worden.  

Grafisch 

Grafisch gezien is het geen HD game, maar de stijl die ze gebruikt hebben is erg apart. Ze hebben namelijk een soort cartoon / celshade stijl gebruikt, dat er best mooi uitziet in deze game. De afwerking is helemaal goed, ook de emotie komt mooi naar voren. Maar vooral de manier waarop gepraat word is heel mooi gedaan, de acteurs hebben er veel moeite in gestoken, en dat zie je ook terug als je deze game aan het spelen bent. De muziek is niet heel bijzonder, maar past wel goed in deze game. 

Pluspunten
+ Goede gameplay. 
+ Keuzes maken heeft invloed op alle episodes. 
+ Meeslepend verhaal. 
+ Grafisch mooie stijl gebruikt, past goed. 
+ Stem-acteurs verdienen een pluimpje. 

Minpunten
– Iets meer muziek was welkom. 

Trailer

The Walking Dead is één van de populairste series van dit moment, natuurlijk kan het dan niet uitblijven dat er dan ook een game van uitkomt. Het is…

Prachtig verhaal en gameplay

  • Gameplay 100 ★
  • Grafisch 95 ★
  • Verhaal 100 ★
  • Invloed keuzes 100 ★
  • Replay waarde 100 ★
  • Overall rating 99 ★
Ik heb geprobeerd voor elke episode apart een omschrijving te geven van wat je kunt verwachten. Ik ben niet 100% in detail gegaan, want anders zou ik te veel verraden. Het is een game waar niet iedereen van houd, maar dat heeft voornamelijk te maken met het type gameplay dat ze gebruikt hebben. Ikzelf heb enorm genoten van de main game, waarbij ik echt in het verhaal werd meegesleurd. De 400 Days DLC is een leuke extra, maar als die er niet bij had gezeten, had ik deze ook niet gemist. Ik vind het jammer dat de game een open einde heeft, maar we weten allemaal dat er een Seizoen 2 aan zit te komen. Dat wordt dus wachten totdat ze daar mee klaar zijn en die naar disk komt.
99 ★
99.0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.